Bar „Szóstka”
prowadzony w ramach działalności
Centrum Integracji Społecznej w Giżycku
ul. Pionierska 13
Rozpoczęli działalność na początku kwietnia, bez hucznego otwarcia, rozgłosu, bez reklamy, a mimo to z ich kuchni korzysta coraz większa liczba giżycczan. Tajemnica sukcesu? Dobra, domowa kuchnia, bez konserwantów i gotowych półproduktów, tworzona z sercem w miłej atmosferze, a do tego przyjazne ceny. W „Szóstce” dwudaniowy obiad zjesz za 10 zł!
Jak mówi Pani Małgorzata Bogdanowicz, dyrektor Centrum Integracji Społecznej, pomysł na działalność gastronomiczną towarzyszył jej od początku pracy Centrum. Warunki lokalowe poprzedniej placówki nie pozwalały jednak na realizację pomysłu. Dopiero nowa siedziba (była Szkoła Podstawowa nr 6) ze skromną kuchnią, umożliwiła uruchomienie warsztatu gastronomicznego, w ramach którego zaczął funkcjonować Bar 6.
W pracę lokalu zaangażowani są uczestnicy CIS-u. W kuchni królują trzy utalentowane gospodynie, których pracę koordynuje instruktor zawodu warsztatu gastronomicznego Jolanta Milewska. Nie mniej ważną rolę odgrywa dyżurna stołówki, która dba o porządek na sali, wystrój czy aktualność menu wywieszonego na tablicy.
W 6-ce serwowane są dania kuchni polskiej. Mimo, że bar funkcjonuje dopiero od miesiąca to klienci już potrafią wskazać najlepsze pozycje menu. Okazuje się, że specjalnością baru są dania mączne i ziemniaczane, czyli tak uwielbiane przez wszystkich pierogi, pyzy i kartacze. Ponadto aromatyczne, pyszne zupy, koperkowa, pomidorowa, buraczkowa. Wszystko przygotowywane tak jak w dobrej domowej kuchni i na bieżąco. W budynku nie ma pomieszczenia magazynowego przez co zakupów dokonuje się tylko w potrzebnych ilościach i u lokalnych dostawców. To daje gwarancję świeżości przygotowywanych posiłków. Kuchnia dziennie wydaje około stu obiadów. Z dnia na dzień chętnych na stołowanie w „Szóstce” przybywa.
Aktualne menu dnia znajduję się na stołówce i na stronie fb CIS-u. Klienci muszą poinformować o chęci skorzystania z obiadu obsługę baru, telefoniczne, tego samego dnia do godziny 9 rano.
PRZYKŁADOWE MENU
Centrum Integracji Społecznej działalność rozpoczęło w styczniu 2016 roku, pod kierownictwem Pani Małgorzaty Bogdanowicz. Zadania reintegracji zawodowej realizuje w warsztatach: opiekuńczym, porządkowym, ogólnobudowlanym i najnowszym – gastronomicznym. Centrum, które powstało na bazie Porozumienia Międzygminnego, obejmuje wsparciem ponad czterdziestu mieszkańców Giżycka oraz gmin: Giżycka, Miłek, Kruklanek i Wydmin. Jako zakład budżetowy gminy miejskiej Giżycko, CIS świadczy różnego rodzaju usługi na rzecz samorządów oraz ich jednostek organizacyjnych, przedsiębiorstw, a także osób prywatnych.
Warsztat porządkowy zajmuje się zarówno pracami pielęgnacyjnymi (sprzątanie, koszenie, zamiatanie) jak i obróbką drewna (cięcie, rąbanie, korowanie). Warsztat budowlany realizuje usługi z zakresu drobnych prac remontowych, choć w historii CIS odnotować można większe prace budowlane (np. orynnowanie budynku gospodarczego, remont świetlicy wiejskiej, remont schodów wejściowych, remonty mieszkań prywatnych).
Centrum prowadzi również Bank Żywności – w ramach PO PŻ – wydając paczki żywnościowe dla blisko siedemset pięćdziesięciu mieszkańców miasta i gminy Giżycko.
W kwietniu br. uruchomiono warsztat gastronomiczny, który przygotowuje posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Giżycku i giżycczan w ramach „Baru 6”.
W ramach reintegracji społecznej, prowadzone były warsztaty psychologiczne i doradcze, warsztaty kulinarne z zakresu racjonalnego wykorzystania żywności, spotkania i wyjazdy integracyjne (ognisko, wyjazd na Safari, wyjazd na kulig, uczestnictwo w ślubie jednej z uczestniczek, wspólna Wigilia itd.).
W 2016 roku zatrudnienie znalazło dwóch uczestników CIS, w 2017 już czternaścioro uczestników zostało zatrudnionych na podstawie umowy o pracę.
Zapraszamy również na wideoreportaż przygotowany przez Giżyckie Centrum Kultury.
Foto: https://www.facebook.com/cis.gizycko/ i mojegizycko.pl/ J. Maciejewska-Kucfir