Polityka RODO – informacja odnośnie przetwarzania danych osobowych

25/05/2018

Od 25 maja br. obowiązują nowe przepisy o ochronie danych osobowych. W związku z tym przygotowaliśmy dla Państwa niezbędne informacje, które przybliżą Państwu tematykę związaną z RODO oraz poinformują w jaki sposób przetwarzamy Państwa dane osobowe oraz jakie macie Państwo związane z tym prawa.

 

CZYM JEST RODO?

RODO to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r., dotyczące ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

NOWE PRAWO WPROWADZA M. IN.: 

  • Ułatwienie dostępu do danych

Ma to na celu zapewnienie większej dostępności do informacji o Państwa danych, przechowywanych i przetwarzanych przez podmiot zbierający dane osobowe. Informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych powinny być przedstawione w przejrzysty i zrozumiały sposób

  • Informowanie o naruszeniu danych osobowych

Administrator danych osobowych bez zbędnej zwłoki będzie musiał zgłaszać ten fakt organowi nadzorczemu, chyba że jest mało prawdopodobne, by naruszenie to skutkowało ryzykiem naruszenia praw lub wolności osób fizycznych.

  • Anonimizacje i pseudonimizacje

Ma to na celu ograniczyć ryzyko dla osób, których dane dotyczą, oraz pomóc administratorom i podmiotom przetwarzającym wywiązać się z obowiązku ochrony danych.

  • Prawo do bycia zapomnianym

Osoby, których dane są przetwarzane mają prawo do natychmiastowego usunięcia danych poprzez zgłoszenie administratorowi. Administrator ma obowiązek niezwłocznie usunąć dane na taką prośbę, gdy zostanie spełniony jeden z warunków opisanych w artykule 17 RODO.

  • Prawo do przenoszenia danych

Celem tego nowego prawa jest zapewnienie praw osobie, której dane dotyczą, i przyznanie jej większej kontroli nad dotyczącymi jej danymi osobowymi. Prawo do przenoszenia danych pozwala na bezpośrednie przekazywanie danych osobowych od jednego administratora do innego, jest ono również ważnym narzędziem wspierającym swobodny przepływ danych osobowych w UE.

 

Cały tekst rozporządzenia RODO mogą Państwo pobrać:

Link do pełnego rozporządzenia w PDF  

 

 Obowiązek informacyjny na podstawie artykułu 13 RODO

Administratorem danych osobowych w Urzędzie Miejskim w Giżycku jest Burmistrz Miasta Giżycka, przetwarza Państwa dane osobowe uzyskane podczas procesowania spraw w szczególności: 

  • imię (imiona) i nazwisko, adres e-mail, adres zamieszkania, adres zameldowania, adres do kontaktu, numer telefonu, numer rachunku bakowego, wykształcenie, dane biometryczne w postaci zdjęć
  • w przypadku przedsiębiorców przetwarzamy dodatkowo: NIP, REGON, adres siedziby, numer rachunku bankowego, dane zawarte w dokumentach finansowych.

Przetwarzamy Państwa Dane Osobowe na podstawie  art. 6 ust. 1 lit. a – e ogólnego rozporządzenia [RODO]. Ogólne cele przetwarzania danych zostały wskazane w aktualnych przepisach prawnych dotyczących zadań własnych gminy, prowadzenia postępowań oraz w celu przygotowania, realizacji i rozliczenia umów.

Gromadzimy Państwa Dane osobowe w następujących celach:

  • zawierania i/lub realizacji łączącej nas umowy oraz świadczenia dla Państwa oferowanych przez nas usług, w tym w szczególności realizacji Programu Giżycka Karta Mieszkańca, Giżycki Budżet Obywatelski, Giżycka Karta Dużej Rodziny oraz prowadzenia spraw i postępowań,
  • realizacji obowiązków Urzędu przewidzianych prawem, w tym w szczególności opracowywania i przechowywania dokumentacji z zakresu spraw prowadzonych przez Urząd oraz dla celów archiwizacyjnych,
  • ochrony praw Urzędu zgodnie z przepisami prawa, w tym w szczególności dochodzenia zaległych płatności w ramach procesów podatkowych i windykacyjnych.

Urząd może przekazywać Dane osobowe następującym osobom trzecim dla celów wskazanych w niniejszym dokumencie:

  1. podmiotom, z którymi Urząd ma zawartą umowę współpracy i / lub umowę powierzenia danych [Przetwarzający dane] w celu realizacji łączącej nas umowy, realizacji obowiązków Urzędu przewidzianych prawem, ochrony praw Urzędu zgodnie z przepisami prawa w szczególności Urząd może przekazywać Państwa Dane osobowe podmiotom takim jak: Placówki podległe Urzędowi,, spółki świadczące usługi pocztowe i kurierskie, firmy z którymi współpracujemy w celu świadczenia innych usług.  Podmioty takie będą zobowiązane na mocy zawartych z Urzędem umów do stosowania odpowiednich środków bezpieczeństwa, technicznych i organizacyjnych, aby chronić Dane osobowe oraz przetwarzać je wyłącznie zgodnie z obowiązującym prawem,
  2. organom nadzorującym, organom władzy i innym osobom trzecim; w przypadku gdy jest to niezbędne dla realizacji celów wskazanych powyżej  oraz wypełnienia obowiązków nałożonych prawem, Dane osobowe mogą być przekazywane organom nadzorującym, sądom i innym organom władzy (np. organom podatkowym i organom ścigania), niezależnym doradcom zewnętrznym (np. audytorom) lub podmiotom udzielającym świadczeń.

Urząd zobowiązuje się stosować odpowiednie środki bezpieczeństwa, zarówno techniczne jak i organizacyjne, aby chronić Państwa Dane osobowe. Dane osobowe będą przechowywane przez Urząd i / lub Przetwarzających dane, wyłącznie przez czas niezbędny do osiągnięcia celów, dla których dane te są gromadzone, wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa, maksymalnie przez okres zabezpieczenia materiałów niezbędnych dla postępowań prawnych (w tym podatkowych i odszkodowawczych) oraz do czasu ewentualnego przedawnienia roszczeń Państwa i Urzędu.

Przysługują Państwu prawa w zakresie ochrony Danych osobowych. Zgodnie z obowiązującym prawem o ochronie danych, jesteście Państwo uprawnieni do wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Ponadto, macie Państwo prawo do:

  1. żądania dostępu do Danych osobowych; osoba, której dane dotyczą, jest uprawniona do uzyskania od Urzędu potwierdzenia, czy przetwarzane są dane osobowe jej dotyczące, a jeśli ma to miejsce, jest uprawniona do uzyskania dostępu do nich. Urząd dostarczy Państwu na żądanie jedną kopię Państwa Danych osobowych podlegających przetwarzaniu. Za wszelkie kolejne kopie, o które zwrócą się Państwo, Urząd może pobrać opłatę w rozsądnej wysokości wynikającej z kosztów administracyjnych,
  2. sprostowania Danych osobowych; mają Państwo prawo do sprostowania Danych osobowych, które Państwa dotyczą, a które są nieprawidłowe. Z uwzględnieniem celów przetwarzania, mają Państwo prawo żądania uzupełnienia niekompletnych Danych osobowych, w tym poprzez przedstawienie dodatkowego oświadczenia,
  3. usunięcia Danych osobowych („prawo do bycia zapomnianym”); mają Państwo prawo żądania, o ile zachodzą okoliczności przewidziane prawem, niezwłocznego usunięcia dotyczących Państwa Danych osobowych, a Urząd ma obowiązek bez zbędnej zwłoki usunąć takie Dane osobowe,
  4. ograniczenia przetwarzania Państwa Danych osobowych; w takim przypadku, Urząd wskaże na Państwa żądanie takie Dane osobowe, a ich przetwarzanie może zostać ograniczone tylko i wyłącznie do określonych celów,
  5. przenoszenia Danych osobowych; pod pewnymi warunkami macie Państwo prawo otrzymać w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie, nadającym się do odczytu maszynowego Dane osobowe Państwa dotyczące, przetwarzane przez Urząd oraz macie Państwo prawo przesłać te Dane osobowe innemu podmiotowi,
  6. sprzeciwu; w pewnych okolicznościach mają Państwo prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw – z przyczyn związanych z Państwa szczególną sytuacją – wobec przetwarzania dotyczących Państwa Danych osobowych, a na Urzędzie może ciążyć obowiązek zaprzestania przetwarzania takich Danych osobowych.

Informujemy, że Pani/Pana dane nie są przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również nie są wykorzystywane do profilowania chyba, że wyrazicie Państwo na to odrębną zgodę oraz że Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej.

Podanie danych jest dobrowolne, ale ich nie podanie będzie związane z brakiem możliwości rozpatrzenia spraw kierowanych do Urzędu.

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących Danych osobowych lub wykonywania praw w zakresie prywatności, prosimy o kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Urzędu – Grzegorzem Rogalą – NT Group Sp. z o.o. pod adresem e-mail: dpo@gizycko.pl.

Informujemy o możliwości okresowej aktualizacji niniejszej Informacji zgodnie z obowiązującym prawem (np. jeśli wdrażamy nowe systemy lub procesy, które wiążą się z wykorzystaniem danych osobowych) i w takim przypadku będziemy odpowiednio informować Państwa o wprowadzanych zmianach.

 

 

 

Autor: Justyna Maciejewska-Kucfir

Zobacz również

Kalendarz wydarzeń

Kwi
25
czw
17:00 Międzynarodowy Festiwal Zbliżeni...
Międzynarodowy Festiwal Zbliżeni...
Kwi 25@17:00 – 19:00
Międzynarodowy Festiwal Zbliżenia Kultur @ Giżyckie Centrum Kultury
Międzynarodowy Festiwal Zbliżenia Kultur Giżyckie Centrum Kultury sala kinowo-widowiskowa wstęp wolny (bezpłatne wejściówki do odbioru w GCK od 22 kwietnia)Drukuj
Kwi
26
pt
całodniowy Rajd Rowerowy ”Mazurskie Fortyfi...
Rajd Rowerowy ”Mazurskie Fortyfi...
Kwi 26 – Kwi 28 całodniowy
Rajd Rowerowy ”Mazurskie Fortyfikacje”
Rajd Rowerowy ”Mazurskie Fortyfikacje” 26-28 kwietnia 2019   Link do wydarzenia na Facebook: https://www.facebook.com/events/374082329987901/ Opis programu na stronie LOT Mazury:...
całodniowy VII Regionalny Konkurs Piosenki ...
VII Regionalny Konkurs Piosenki ...
Kwi 26 całodniowy
VII Regionalny Konkurs Piosenki Polskiej Kormoran GOKiR WilkasyDrukuj
18:00 Koncert „Jedno serce – dwie ojcz...
Koncert „Jedno serce – dwie ojcz...
Kwi 26@18:00
Koncert "Jedno serce - dwie ojczyzny" @ Port Ekomarina
Recital „Jedno serce – dwie Ojczyzny”– syberyjski bard Evgen Malinowski 26 kwietnia 2019 godz. 18.00 Port Ekomarina Giżycko Mono-spektakl autobiograficzny...
Kwi
27
sob
całodniowy Wiosenny weekend na Mazurach
Wiosenny weekend na Mazurach
Kwi 27 – Maj 5 całodniowy
W programie m.in. spotkanie amatorów bezzałogowych statków powietrznych , popularnie zwanych DRONAMI z własnym sprzętem. Będzie to okazja do wymiany...
Kwi
29
pon
całodniowy Spektakl „Upadek” Teatru Formy T...
Spektakl „Upadek” Teatru Formy T...
Kwi 29 całodniowy
Spektakl "Upadek" Teatru Formy Tenebris
Spektakl pt. „Upadek” Teatru Formy Tenebris pod opieką p. Grażyny Darskiej. Premiera odbędzie się 29 kwietnia (poniedziałek) o godz. 18:30...
Maj
1
śr
całodniowy Prolog – Lotnicza Majówka z Wojs...
Prolog – Lotnicza Majówka z Wojs...
Maj 1 – Maj 3 całodniowy
1 maja 2019 Prolog – Lotnicza Majówka z Wojskiem Oficjalne otwarcie sezonu imprez 2019 na lotnisku Kętrzyn Wilamowo, na które...
całodniowy WIELKIE OTWARCIE SEZONU
WIELKIE OTWARCIE SEZONU
Maj 1 całodniowy
WIELKIE OTWARCIE SEZONU Parada i KONKURS Jednostek Pływających na Kanale Giżyckim (Łuczańskim), KONCERTszanty & folk EKT GDYNIA, Otwarcie sezonu regatowego,...
11:00 Mazurski Rajd Motocykli Zabytkowych
Mazurski Rajd Motocykli Zabytkowych
Maj 1@11:00
I Mazurski Rajd Motocykli Zabytkowych Giżycko start godz. 11.00 ul. Nadbrzeżna/OwsianaDrukuj
17:00 Wystawa malarstwa „Grafika polska”
Wystawa malarstwa „Grafika polska”
Maj 1@17:00 – Maj 31@18:00
Wernisaż wystawy malarstwa „Grafika polska” Port Ekomarina sala konferencyjna 1 maja 2019 (środa) godz. 17.00 WSTĘP WOLNY Kontynuacja cyklu wystaw...
Giżycko
17°
bezchmurnie
wilgotność: 46%
wiatr: 4m/s płn.
Max: 10 • Min: 10
15°
Sob
14°
Nd
16°
Pon
16°
Wt
Weather from OpenWeatherMap

eko miasto

eko miasto

Newsletter

play-store

play-store

app-store

app-store

windows-store

windows-store

BIP

BIP

EPUAP

EPUAP

Dziennik ustaw

Dziennik ustaw

Monitor polski

Monitor polski